Az írisz nyomában

Az írisz, vagy más néven a nőszirom elterjedésének biztosítása képezi annak a projektnek a fő vezérelvét, amelyet a nagykárolyi önkormányzat Nyíradony városával közösen készített.

A határ menti természeti értékek közös védelme Nagykárolyban és Nyíradonyban címet kapta, a két önkormányzat munkatársai által készített Interreg-projekt, mely 665 714 euró összértékű. A projekt fő célkitűzése a természeti értékek és a környezet közös megőrzése, védelme, valamint kiteljesedésének elősegítése a természeti értékek tartós felhasználása révén.

A projekt megvalósítása során értékes fákat ültetnek, egzotikus és őshonos példányokat egyaránt, tanösvényt alakítanak ki, valamint az írisz ültetésére is sort kerítenek. Az írisz több példányát a kastély parkjába ültetik el, valamint a mezőfényi erdőben is lesz egy rész, ahol szintén kiültetésre kerül, meghonosítás céljával. Emellett növény- és virágalagút létrehozását, szabadtéri időszakos növénykiállítás kialakítását, mobilis jégpályát létesítenek a parkban.

A projekt turisztikai célt is szolgál, hiszen a Károlyi-kastély, a nyíradonyi Gencsy-kúria és a fényi erdő is szerepet kap benne. A projekt révén GPS-applikációval, tájékoztató táblákkal, térképekkel és egyéb ismertető anyagokkal szeretnék még inkább népszerűsíteni a tanösvényt és a turisztikai célpontokat.

Iris sanguinea
Iris sanguinea