Dél-franciaországi táncok a kastély előterében

Pénteken, július 20-án 19 órai kezdéssel a Károlyi-kastély főbejárata előtt dél-franciaországi táncokat és zenéket adott elő Montauban városból érkező Los Carcinols de Montalban nevű hagyományőrző csoport.

Üdvözlés gyanánt Nagyné Varga Mária és Adrian Ștefănuți ismertette az okszitán hagyományok őrzésére vállalkozó együttest. A vezetőjük Ginette Dellamaria, míg a koreográfusuk Claude Garafouillet. Számos táncot mutattak be, ezek Gascogne, Quercy, Lomagne, Rouergue, illetőleg egyéb dél-franciaországi régiókra jellemzők. Így előadtak rondeau-t, bourrée-t, cadril-t stb. A táncosok természetszerűleg autentikus viseletet, azaz ünnepi okszitán ruhákat hordtak. A csoport célkitűzése megismertetni a fiatalabb nemzedékekkel a tájegységben egykoron népszerű szokásokat, ugyanakkor más vidékeken is előadni a szülőföldjük hagyományait. A nagykárolyi fellépésük is egy közép-kelet-európai turnéjuk egy állomása volt.

Jó hangulatban zárult a fellépés, mely végén az előadók a közönség tagjait is körtáncra invitálták. A közönség tagjai hosszas tapssal méltányolták a több mint 2500 kilométeres távolságból érkezők produkcióját.

Az eseményt Nagyné Varga Mária szervezte a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ támogatásával.

Közlemény