Egyszerűen szükséges

A gázár maximálása első látásra kommunista intézkedésnek tűnhet, de a konkurencia hiánya miatt szükségszerű, mert a szolgáltatók kényük-kedvük szerint emelik az árakat – nyilatkozta csütörtökön Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki részt vett a Kis- és Középvállalkozások Fehér Könyvének bemutatóján.

A miniszter arra a határozattervezetre utalt, amelyet szerda este töltöttek fel a pénzügyminisztérium honlapjára, és amelynek értelmében 55 lejben korlátoznák 2021. június 30-ig egy MWh belföldi földgázból származó energia árát.

„Egyesek azt mondják, hogy ez kommunista gyakorlat. Valóban, első látásra úgy tűnhet, hiszen az állam akarja szabályozni a piacot ahelyett, hogy helyet engedne a szabad versenynek. Melyik szabad versenynek? Két nagy szolgáltató van, amelyek felváltva növelik az árakat. A vállalt beruházásoknak egyelőre nyoma sincs, de az árak nőnek, a polgárok és a gazdaság pedig fizet. S akkor vannak, akik azonnal nekünk ugranak, mintha más országban élnének, hogy ez kommunista gyakorlat. Nekem semmilyen közöm nem volt a kommunizmushoz” – szögezte le Teodorovici.

A rendelettervezet indoklása szerint a közbeavatkozásra azért van szükség, hogy meggátolják az árak ellenőrizetlen emelkedését.

„A korrekt versenyhelyzet megőrzése és a gázár ellenőrizetlen emelkedésének meggátolásáért a pénzügyminisztérium a gázár ellenőrzésének lehetőségét fontolgatja. (…) Erre azért van szükség, mert 2017 áprilisa után, amikortól teljesen liberalizálták a földgáz árát, a lakosság egyre többet fizet. Az említett periódusban a drágulás 29,5%-os volt, és ez 2019 márciusára eléri a 33,75%-ot” – írja a jogszabály indoklásában.

Az intézkedésre azért is szükség van, mert a gázpiacot uraló két nagyvállalatnak együtt 95 százalékos részesedése van (a Romgaznak 48,88%, az ÖMV Petromnak 46,08%).

A földgázpiacot 2017. április 1-jétől liberalizálták, az árakat a kereslet-kínálat szabja meg.

A határozat indoklása rámutat: a romániai gáz átlagára tavaly áprilistól megawattóránként 70,93 lejről 77,72 lejre nőtt, 2019 márciusára pedig eléri a 80,25 lejt.

Az előrejelzések szerint az import gáz ára 2019 márciusában 94,58 lej/MWh lesz.

A román piacon hét termelő, öt importőr, két raktározó és 87 elosztó van jelen. Az országban 3,7 millió fogyasztó van rácsatlakozva a földgázhálózatra, amelyből 3,4 millió háztartás.

AGERPRES