Erős Európában fejlődő Erdélyt!

Kelemen Hunor az EPP helsinki kongresszusán: erős Európát, benne fejlődő Erdélyt és fejlődő magyar közösséget akarunk

Az Európai Uniónak változnia kell, az Európai Unió változni fog. A globális versenyben egy erős Unióra van szükség, hiszen a tagállamok csakis együtt lehetnek sikeresek – hangsúlyozta az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusán az RMDSZ delegációját vezető Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök rámutatott: az EPP kongresszusa kiváló alkalom arra, hogy az európai parlamenti választás előkészületeiről beszéljenek, hogy azokról a reformokról döntsenek, amelyek az európai pártcsalád számára kijelölik az utat a következő években.

A kontinens kihívások elé néz. Ha ezekre nem ad jó és helyes válaszokat, akkor biztos, hogy vesztese lesz a globális versenynek az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával szemben – nyomatékosította.

Meggyőződése, hogy korrekciókra mindig is szükség van, az Uniót pedig úgy kell újragondolni és újragombolni, hogy a polgárok magukénak érezhessék. Az európai identitást újra kell teremteni, enélkül az érzelmi kötődés is problematikus lesz – fejtette ki az RMDSZ elnöke.

Az kongresszus legalább ennyire fontos tétje, hogy ki lesz az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A Szövetség Manfred Webert támogatja, de ez nem jelenti azt, hogy nem meggyőző a másik csúcsjelölt, Alexander Stubb őshonos kisebbségekhez való hozzáállása – Alexander Stubb kérésére az RMDSZ kétoldalú megbeszélést folytatott vele szerdán.

Kedden Dara Murphyvel, az Európai Néppárt kampányfőnökével az európai parlamenti választási kampányról egyeztettek. A Szövetség képviselői elmondták: 27 hetes kampányukban az Európai Unió előnyeiről tájékoztatják a magyar embereket, de beszélnek a problémákról és az ezekre adandó megoldásokról is. Meggyőződésük, hogy egy erős európai kampánnyal az EPP a következő ciklusban is az Európai Parlament legerősebb frakciója maradhat.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztossal a romániai magyar oktatás helyzetét tekintette át az RMDSZ delegációja, de a kongresszus ideje alatt Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztossal is találkoznak.

Az erdélyi magyar közösség jelentős része vidéken él, a mezőgazdasági támogatások pedig jelentős jövedelem-kiegészítést jelentettek eddig, amelyeket Kelemen Hunor szerint ezután is növelni kell. Arra is felhívják majd a biztos figyelmét, hogy a vidék felzárkóztatása, a mezőgazdaság modernizálása a romániai magyarok számára létkérdés – szögezte le a szövetségi elnök.

 

Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban

 

Navracsics Tiborral, oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja Helsinkiben. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az aktuálpolitikai helyzetről és a romániai magyar oktatási térben tapasztalható nehézségekről tájékoztatta a biztost.

Amint Navracsics Tibor elmondta, az európai oktatási tér keretében az Európai Bizottságnak fontos célkitűzése, hogy minden európai diák legalább két nyelvet tudjon az iskola elhagyása előtt. Mint hangsúlyozta, törekvésük nemcsak a hivatalos nyelvekre, hanem a kisebbségi nyelvekre is vonatkozik.

A Szövetség küldöttei üdvözölték a Bizottság terveit, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy sok esetben nincsenek meg sem a tárgyi feltételek, sem a jogi háttér nem létezik ahhoz, hogy a fiatalok az iskolában, vagy iskolán kívül használhassák a kisebbségi nyelveket, vagy anyanyelvükön tanulhassanak, anyanyelvükön férhessenek hozzá a tudáshoz. Éppen ezért, a delegáció tagjai arra kérték a biztost, hogy a jövőben, amikor a bizottság a többnyelvűséggel kapcsolatos politikai prioritásait fogalmazza meg, ne csak a nagy nyelvekre és ne csak a hivatalos nyelvekre koncentráljanak, hanem segítsék elő a kisebbségi nyelvhasználat biztosítását is.

Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőséget, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban.

 

Az erdélyi gazdák érdeke a fenntartható mezőgazdaságFenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot fogadott el az Európai Néppárt

 

Az Európai Néppárt (EPP) Helsinkiben zajló kongresszusán az RMDSZ küldöttei megszavazták a Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot, amely kiemelten kezeli a fenntartható mezőgazdaság kérdését mint a fenntartható fejlődés egyik alappillérét.

A most elfogadott dokumentum kiemeli a Közös Agrárpolitika reformjának jelentőségét – tájékoztatott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Az EPP szerint meg kell tartani és meg kell erősíteni az Európai Unió mezőgazdasági támogatásának rendszerét, mert az európai gazdáknak megfelelő finanszírozásban kell részesülniük ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Korszerű mezőgazdaság nélkül nem lehet élelmiszerbiztonságról beszélni, ehhez pedig a mezőgazdasági termelőket támogatni kell a továbbiakban is.

Az Agrárpolitikát az RMDSZ kiemelten kezeli, mert fontosnak tartja a fenntarthatóságot. Unokáinkra is egészséges környezetet szeretnénk átörökíteni, ez leginkább úgy érhető el, ha a támogatáspolitikában a kis- és közepes méretű farmok és a családi gazdaságok kerülnek előtérbe, szemben az ipari mezőgazdasággal. A Szövetség mezőgazdasági közpolitikájának prioritásai azonosak az Európai Néppárt elképzeléseivel, ezért támogattuk a most elfogadott kongresszusi dokumentumot” – magyarázta az EP-képviselő. Hangsúlyozta, az RMDSZ kiáll az mellett, hogy az erdélyi gazdák érdekei 2020 után is érvényesüljenek. „Ehhez meg kell erősíteni az agrárpolitikát, és ezen belül a közösségünk számára fontos két fejezetet, a közvetlen kifizetéseket lehetővé tevő területalapú támogatást és a vidékfejlesztést. Az Európai Néppártban találunk szövetségeseket, hogy ezirányú célkitűzéseinket megvalósítsuk” – fejtette ki Winkler Gyula.

Az Európai Néppárt Helsinkiben zajló 25. kongresszusán négy kongresszusi dokumentumot fogadnak el, ezek képezik majd az EPP választási programjának alapját a jövő évi európai parlamenti választásokhoz. A négy anyag egyike a szerda délután elfogadott Fenntartható Európa című dokumentum.