Értékszüret 2018-ban is

Megszokott magas minőséggel, színes programmal, változatlan programpolitikávál jelentkezik idén is augusztus 30.–szeptember 2. között az Őszi Sokadalom, Kézdivásárhely városünnepe. Idén is „az értékszüret” mottóra épülő rendezvény középpontjában és központjában a kézműves és hagyományos termelők vására áll.

1
Igényes rendezvények

Emellett nagyszínpadi koncertek, opera, gyermekváros, Borudvar, Pityókafesztivál, ifjúsági programok, partisátor és utcazene szórakoztatja majd a rendezvényre ki- és idelátogatókat. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

Bokor Tibor polgármester a rendezvény sajátosságait, valamint a jól bevált sikeres programpolitika fontosságát emelte ki. Az eddigi évekhez hasonlóan, több mint 100 kézműves és helyi termelő tölti majd meg a teret portékáival. A gyermekváros idén is a központi parkban lesz és kibővül, a Pityókafesztivál továbbra is a Molnár Józsiás-parkban lesz, a Borduvarban az erdélyi borok kóstolása mellett, a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep.

Az elöljáró a koncertprogramot ismertetve, elmondta, pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának fellépése nyitja meg a városünnepet, majd az Iris, a Pokolgép és a fiatalosabb vonulatú Magashegyi Underground lép színpadra. Szombaton a helyi Mano and Friends nyitja a koncertek sorát, őket a Magyar Állami Operaház Donizetti Szerelmi bájital vígoperája követi, végül a fiatalabb generációkat megszólító Freddie lép színpadra. Vasárnap Simó Annamária, majd a Csík Zenekar koncertje következik, a városnapok zárókoncertjén Rúzsa Magdi szórakoztatja a nagyérdeműt, amit a mindenki által várt tűzijáték követ.

Ménessy Kinga Kitty főszervező az eddigi évektől eltérő változtatásokról számolt be. A kézműves és helyi termelők vására sokkal koncentráltabb lesz, a Gábor Áron szobortól kezdődik, a főtér két oldalán két sorban állítják fel a vásáros sátrakat, szabadon hagyva a teret a hivatal előtt az opera produkciójának. Várják az árusok jelentkezését, a szabályzat és az űrlapok a www.oszisokadalom.ro vagy a www.kezdi.ro honlapokról tölthetőek le.

A rendezvény fénypontjaként, a Magyar Állami Operaház kamionja is begördül Kézdivásárhely főterére, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében. Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiadása utazik a határon túli magyarlakta területekre, így a céhes városba is. Az Őszi Sokadalom szervezői kaptak az alkalmon, és beemelték a rangos intézmény előadását a programkínálatba, így téve színesebbé és egyedivé a 2018-as eseményt. A Magyar Állami Operaház kamionja a Vigadó Művelődési Ház előtti térre péntek éjszaka gördül be, majd a technikai és helyszíni elrendezést követően, este 8 órakor veszi kezdetét a nagysikerű előadás. A szervezők mintegy 300 ülőhelyet fognak biztosítani, emellett állóhely is lesz bőven. Az előadás ingyenesen tekinthető meg.

A Gyerekvárost idén is a Caritas szervezi, szocio-edukációs gyerekprogramok, gyűjtő- és alkotópontokkal rendezik be a Gábor Áron szoborig kibővített teret, amelynek a bejárata idén a polgármesteri hivatal felől lesz. A 65 fős önkéntes csapat közel 20 ügyességi játékot és 9–10 kreatív műhelyt rendez be és koordinál, a tevékenységeken a felnőttek is részt vehetnek.

Eddigi évekhez hasonlóan az ifjúsági programokért a Kézdivásárhely Ifjúsági Szervezet felel. Az Ifjúsági tér, amely a Gábor Áron szobor túlsó részén kap helyet, a szervezők egy minőségi szórakozási, kikapcsolódási és találkozási pontot hoznak létre, ahol különböző előadásokon, beszélgetéseken és fiatalos programokon vehetnek részt az érdeklődők.

Az esti szórakozást a koncertek után az Urbanizé Garden biztosítja a parkban, a fiatalok nagy örömére, ahol naponta 4–4 lemezlovas pörgeti majd a lemezeket. Pénteken Azteca & Mano, Sllash & Doppe, Dubgrade és Levitation, míg szombaton Grid, PDBR, DJ Shiver és Nick Havsen ütemeire szórakozhatnak a bulizni vágyók.

Az Őszi Sokadalom egyik legszínesebb és legkülönlegesebb programja minden évben az utcazene. A programról Tofán Levente szervező számolt be, amely idén szombaton a Polyp Televízió székháza előtti téren zajlik, ahol 4–5 zenekar szórakoztatja majd a vásárban korzózókat, míg vasárnap nagyobb helyszínen, a Vigadó előtti térre tér vissza a programpont, és hosszabb produkciókkal töltik meg a teret zenével. Fellépnek a város és környező települések kisiskolásai produkciókkal, valamint a magyarországi Millió Rózsaszál rock and roll banda, a sepsiszentgyörgyi Imette, a Lunar Acoustisc Trio, az Old Bumeráng (akik a régi Bumeráng tagokból verbuválódtak össze) és a Maya and The Crazy Plumbers zenekarok.

A rendezvény végleges programja augusztus elejére várható.

Közlemény