Készül a mobilitási pályázatcsomag is

Nagykároly önkormányzata már augusztus hónap első részében szeretné meghirdetni a mobilitási projektjeit.

A város polgármesteri hivatala a Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 3-as főtengelyének 3.2-es befektetési prioritása keretében megpályázott 45 255 703,50 lejes összköltségvetésű projektet, melynek a címe: „Nagykároly municipium légszennyeződésének csökkentése a Hosszútávú Mobilitási Tervben foglaltak megvalósítása révén”.

A projekt előirányozza egy hatékony és vonzó tömegközlekedési hálózat kialakítását, mégpedig elektromos autóbuszok vásárlása révén, buszgarázs létesítését, összefüggő kerékpárhálózat kialakítását és kibővítését (beleértve kerékpárok, megállók és korlátok vásárlását), kerékpárkölcsönző és e-jegyvásárlási rendszer kialakítását, továbbá kényelmes gyalogos sétányok modernizálása és kialakítását, közbiztonsági intézkedések foganatosítását és zöldövezetek felújítását.

A projekt biztosítja annak a lehetőségét, hogy a közlekedés a személygépkocsi-központúságából a tömegközlekedés felé módosuljon, a kerékpárral és a gyalogosan történő közlekedés növekedjen. Ebben a tekintetben számottevően csökkenhet a személygépkocsi-központú közlekedés, és ezáltal a CO2-kibocsájtás mértéke Nagykárolyban.

A „Légszennyeződés csökkentése Nagykároly municpiumban a kerékpárhasználat bátorítása és a gyalogos forgalom körülményeinek javítása révén” című projekt összköltségvetése: 13 430 557,68 lej, és a POR 2014–2020 3-as főtengelyének 3.2-es befektetési prioritása keretében pályázták meg.

A projekt előirányozza egy egységes kerékpárhálózat bővítését, kényelmes gyalogos sétányok modernizálását és kialakítását, ezáltal hatékonyabb/optimálisabb kapcsolatot biztosítva az ipari és a helyi és központi közigazgatási, oktatásügyi, kulturális, szabadidős intézmények között, ugyanakkor rácsatlakozási lehetőség megteremtése a tömegközlekedés és az autóbusz megállók a kapcsolódó projekt révén valósulnak meg.

A projekt keretében a kerékpárút-hálózat kibővítése mellett a kerékpárok használatához szükséges eszközöket is beszereznek.