Kezdődhet az új Somos kiépítése

Remélhetőleg már jövő év kora tavaszán megkezdődhet a tényleges munkavégezés első szakasza az új nagykárolyi szabadidőparknál. Ugyanis aláírták a tegnap a kivitelezési szerződést. A Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 keretében valósul meg a Somos szabadidőpark létrehozása. A projekt összértéke 11,95 millió lej, amelyből a nagykárolyi önkormányzat saját hozzájárulása: 2%, azaz 239 000 lej.

A projekt révén rendezik a Somos elnevezésű városrészt, mely jelenleg igencsak elhanyagolt – szemétkupacok találhatók a mocsaras 46 000 négyzetméternyi területen. A projekt átfogó célja a 46 010 négyzetméteres, Nagykároly municípium területén található, Somos gödör elnevezésű terület 2021-es évig történő megújítása és újrafelhasználása, illetőleg a terület átalakítása egy szabadon felkereshető közösségi parkká. A pályázat megvalósításának határideje: 2022. március 31-ig.

A tegnap aláírtam a kivitelezési szerződést – mondta el Kovács Jenő polgármester. – Ez egy nagyon szép projekt! A kivitelezési tervet az év végéig kell elkészítenie a kivitelezőnek, majd három éve van a megvalósításra. Én abban reménykedek, hogy kevesebb idő alatt is sikerül létrehozni az új Somost – tette hozzá az elöljáró. Az ‘első kapavágásra’ a polgármester szerint jövő év tavaszán kerülhet sor. Mint mondta, a kivitelezés szempontjából nehézséget a víz elvezetése okozhat, hiszen az egész környékről oda folyt a víz. Egyébként az árokrendszer kiépítése, a víz elvezetése is a projekt részét képezi.

Amúgy a leendő Somos szabadidőpark közepén egy füves terület lesz, melyből számos ösvényen juthatunk el a játszóterekhez, fitneszező helyekre, sportpályákhoz. Mindahányat kis erdős rész ölel körbe. Két részt elkülönítenek a fogyatékkal élő gyerekek, illetve felnőttek számára. A tervezők gondoltak a családokra is: több elkülönülő részt is terveznek, melyekbe a kisebb közösségek vonulhatnak félre. A kilátogatókra a mai elvárásoknak megfelelően wi-fi-csatlakozási lehetőség vár, ugyanakkor a közvilágítást is kivezetik oda, illetőleg kamerarendszert alakítanak ki a közbiztonság megtartása érdekében.

A jelenlegi állapotról készített mozgóképes beszámolót a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal.

1

Az alábbi képre kattintva óriási méretben is megtekinthető a terv.

2