Közös küzdelem a sertéspestis ellen

Együttműködést és operatív fellépést kért a Nagykároly környéki községek polgármestereitől a csütörtöki Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) soron következő kihelyezett gyűlésén Nicolae Dumuța, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) igazgatója.

A háztáji sertéseken kívül, már a vaddisznók között is találtak fertőzés miatt elhullt példányt. Emiatt fokozottabb körültekintést és felelősségteljes együttműködést vár a szakember a gazdáktól, a tenyésztőktől, valamint az erdészeti hivatalok és vadászati egyesületek vezetőitől, munkatársaitól is.

Szatmár megyében Szilágypér, Csaholy, Érszakácsi körzete tartozik a drámaian veszélyeztetett zónához, azonban mindezek ellenére, zárva maradnak a megye állatpiacai, mondta Dumuța. A DSVSA vezetője kitért arra is, hogy tilos az állatokat szállítani, valamint értékesíteni is csak a DSVSA speciális engedélyével lehet a sertéseket. A szakember elmondása szerint, a tenyésztőknek fokozott körültekintéssel kell eljárniuk az állatok tartása során, hiszen egy elkerített részen kell őket tartani, izolálva a fertőzésveszélytől. Mindent el kell követniük, hogy a háztáji sertés ne érintkezzen más, fertőzött példányokkal. Amint az állományhoz tartozó sertés váratlanul megbetegszik, esetleg elhull, mihamarabb értesíteni kell az állatorvost.

A DSVSA laboratóriumai fokozott tempóban végzik az ellenőrzéseket, így mindenkit arra biztatnak, ne késlekedjen, ha váratlan helyzettel szembesülnek, azonnal keressék fel őket.

Nehezebb a helyzet a vaddisznókkal, mivel azokat nem tudják lokalizálni, elkeríteni. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy azon gazdaságoknál, amelyek környékén van vaddisznó populáció fokozottabban figyeljenek a háztáji sertések elzárására.

A DSVSA-hoz bármikor lehet jelenteni a beteg, vagy elhullott sertésekkel kapcsolatos észrevételeket, a 0800826787-es vagy a 0261–715-956-os telefonszámokon.

2