Külföldi munkásokat hoznak?

Egyre riasztóbb méreteket ölt a munkaerőhiány Nagykároly vidékén is. A Mezőfény és Nagykároly közötti bútorgyár, a Polipol Mobila Kft. hatalmas vállalatába 300 munkást várnak, többnyire varrónőket és kárpitosokat.

Hiába az évek óta támogatott duális szakképzési modell alkalmazása, mégsem sikerül a szükséges munkaerőt biztosítani. Knecht Csaba, a vállalat egyik igazgatója megkeresésünkre elmondta, nincs más lehetőségük, mint külföldi munkaerőt behozni a gyárba. Másképpen nem tudják biztosítani a folyamatos termelést.

„Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból tervezzük a munkaerő behozatalát. A moldovaiakkal már tárgyalásban állunk, felvettük a kapcsolatot ottani munkaerő-közvetítő cégekkel. Várhatóan az év végére, jövő év elejére érkezhetnek munkások hozzánk. Azért választottuk inkább a Moldovai Köztársaságot, mert ott nagyon sok a kettős állampolgár, így az uniós tagság sem jelent akadályt, román–moldovai állampolgársággal rendelkezők alkalmazása során. Sajnos sem helyi, sem megyei, de még országos szinten sem tudjuk pótolni a hiányt, Magyarországról, vagy nyugatibb országokból pedig szintén nem tudunk embereket hozni, mivel ott magasabb a bérezés. Ezért próbálkozunk a Moldovai Köztársasággal” – tette hozzá Knecht Csaba.