Nyugodjon békében!

Egyed Péter a kortárs magyar irodalom és filozófia egyik kiemelkedő alakja volt, 2011-ben méltán kapta meg Ezüstfenyő-díjat. Halálhíre az egész erdélyi társadalmat megrendítette, hiszen munkásságával olyan nyomot hagyott a vidéken, ahol született és élt, az emberekben, akikkel nap mint nap együtt dolgozott, amely örökérvényű. Nyugodjon békében!

RMDSZ, kép: origo.hu

Egyed Péter

Egyed Péter a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt.

Kolozsváron született 1954-ben, szülővárosában érettségizett, majd a BBTE filozófia szakán szerzett diplomát. Tanított Temesváron, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban.

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást tükröznek.

Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

MTI