Otthonról haza

Megérkeztek Nagykárolyba az új református templom harangjai. A harangok a „szülőföldjükről”, Székelyudvarhelyről kerültek ide, a végleges otthonukba.

A harangokat idén március elején rendelte meg az egyházközség vezetősége, júniusra el is készültek. A hazaszállításukat azonban csak most tudták megoldani, mivel technikailag végre lehetségessé vált a toronysüveg elkészítése is. Egyébként elkészült a csillag, a zászló és a gömb is, melynek adományozója Tarr Szilárd építkezési vállalkozó és családja. A nagyharang súlya 470 kg, G hangban szól, adományozója pedig Varga Norbert belvárosi presbiter és családja, a nagykárolyi ALCONOR COMPANY KFT. tulajdonosa. A kisebbik harang súlya 300 kg, H hangon szól, erre a kertvárosi presbitérium gyűjtötte saját körén belül az adományt. A két harang összértéke 16000 (tizenhatezer) euró. Istené legyen a hála minden adományért, és Őt követően illessen köszönet minden adományozót!

Varga Norbert és Tolnay István
Varga Norbert és Tolnay István

A harangokat Lázár Imre, a székelyudvarhelyi Sellwerk öntöde tulajdonosa öntötte. A harangok Gábor Áron tágabb értelemben vett szülőföldjén készültek: Székelyföldön. Gábor Áron harangokból öntött annak idején ágyút, a szellemi utódja pedig újra harangokat önt.

A mai istentisztelet keretében, Bencze-Kádár Orsolya igehirdetését követően Tolnay István meghívására kivonult a gyülekezet a kertvárosi parókia udvarára, ahol megtekinthették a hívek a kiskamionon levő harangokat testközelből, még mielőtt felkerülnek azok a toronyba. Soli Deo Gloria!

KárolyiRefEgyházmegye.ro