Parlamenti munkafolyamatok

Több pénzt a GYES-en levő szülőknek – feloldaná a diszkriminatív és kirekesztő szabályozásokat az RMDSZ.

Megszüntetné az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív és kirekesztő szabályozást Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, aki november 7-én iktatta törvénymódosító javaslatát a parlamentben. A tervezet bevezetné, hogy azokban a helyzetekben, amikor egy szülő az előző GYES-től számítva kevesebb mint 12 hónap alatt újból gyermeknevelési szabadságra megy, akkor a GYES-re kiszámolt összeg ne lehessen kevesebb, mint az első GYES ideje alatt kapott juttatás értéke.

hir_9842

Csép Éva Andrea elmondta, hogy számos panasz érkezett területi parlamenti irodájába ezen diszkriminatív és kirekesztő jogszabályra, amelynek megoldásáért mielőbb módosítani kell a gyermeknevelési szabadságot és juttatást szabályzó törvényen: „jelenleg, amennyiben egy szülő az előző GYES-től számított kevesebb mint 12 hónapon belül újból gyermeknevelési szabadságra megy, a hatályos törvények értelmében az ezen időszakra kapott juttatást az elmúlt 12 hónap bevétele alapján számolják ki. Ebben az esetben gyakorlatilag az első GYES ideje alatt kapott összegek is beleszámolódnak, amely már alapból egy visszavágott állami juttatás. Ez a cikkely nem támogatja a családokat, és nem ösztönzi az anyákat arra, hogy nyugodt lélekkel vállaljanak gyermekeket. Az RMDSZ azért dolgozik, hogy minden szülő számára védelmet és biztonságot nyújtsanak a törvények, amelyek nem tesznek különbséget a több gyermekeket vállalókkal szemben.” A képviselő elmondta, hogy az általa kidolgozott törvénytervezet legalább azt az összeget biztosítja a GYES-en levő szülőnek, amelyet az előző GYES ideje alatt is megkapott.

A tervezetről a képviselőház hozza meg a végső döntést, először a szenátus szakbizottságai és plénuma kell tárgyalja.

 

Beindul a Jászvásár-Marosvásárhely közötti autópálya megépítésének folyamata

 

Törvénybe foglalta a Jászvásár-Marosvásárhely autópálya megépítését november 7-én a képviselőház plénuma. A testület végső döntéshozó fórumként szavazta meg az autópálya megépítéséhez szükséges beruházások jóváhagyásáról szóló törvényt. Benedek Zakariás, az RMDSZ szállításügyekért felelős szakpolitikusa a szavazást követően rámutatott: a szaktárcának harminc nap áll a rendelkezésére majd elindítania az autópálya megépítéséhez szükséges dokumentáció beszerzési folyamatát azt követően, hogy a törvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

„Egy korszerű infrastruktúra alapját az autópályák megléte jelenti. Ha van autópálya, akkor a gazdaság, de főleg a régió fejlődik. Az RMDSZ szorgalmazza és támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek az autópályák építését célozzák. Szilárd meggyőződésünk, hogy Erdély csak akkor tud fejlődni, ha kedvező feltételeket teremtünk ehhez. Törvényes garanciára szavaztunk a pálya mielőbbi megépítéséért” – fogalmazott a képviselő.

A többpárti kezdeményezésre azért volt szükség, mert a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány 2023-2030-ra időzítette ezen autópálya megépítését, azonban a parlament és a kormány mielőbb elkezdené a munkálatokat. A tervezet kezdeményezői az RMDSZ részéről Vass Levente, Erdei-Dolóczki István és Seres Dénes parlamenti képviselők, valamint Túros Lóránd és László Attila szenátorok.

 

RMDSZ-es javaslatra egy hozzáférhetőbb orvosi ellátási rendszerre szavazott ma a szenátus

 

„Úgy kell bővíteni a családorvosi rendszert, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Azokban a községekben, ahol nincs családorvos, lehetőséget kell teremteni arra, hogy egy ingázó orvos lássa el a betegeket” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus plénuma elfogadta a Szövetségnek azt a javaslatát, amely megoldást nyújt a családorvoshiányban szenvedő kistelepülések problémájára.

Vidéken egyre súlyosabb a családorvoshiány, több mint 500 olyan település van Romániában, ahol nincs családorvos, és a betegek nem kaphatják meg az alapvető egészségügyi ellátást – mutatott rá Vass Levente RMDSZ-es képviselő, a javaslat kidolgozója.

Az alsóház egészségügyi bizottságának titkára hozzátette: erre a problémára jelentene megoldást az RMDSZ-nek az a jogszabálytervezete, amely lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzat rendelőt építsen, és egy ingázó orvos hetente legalább 10 órát rendeljen azokon a településeken, ahol jelenleg nincs vagy nyugalmazás miatt hamarosan nem lesz háziorvos.

A tervezetről a képviselőház is dönt, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe, így akár már jövő év első felében megköthetik az orvosok a szükséges szerződést a biztosítóházzal, és rendelőket nyithatnak.