Parlamenti munkafolyamatok

Jó hír a gyereknevelési szabadságon lévő vagy erre készülő szülőknek… Dunaszerdahelyen találkoztak az Európai Néppárt magyar politikai alakulatainak nőszervezetei… Bende Sándor: követendő példát mutat Észtország az online közigazgatási ügyintézés terén…

Jó hír a gyereknevelési szabadságon lévő vagy erre készülő szülőknek…

Ezentúl a gyermekgondozási juttatás kiszámolásakor figyelembe veszik a szellemi tulajdonból származó bevételeket is, eddig a kormány mulasztása volt, hogy ezt a kategóriát kivette 2018. március 23-tól a számítási képletből, holott az érintettek adót fizettek ezen összegek után – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője azt követően, hogy a kormány egy sürgősségi kormányrendelettel orvosolta mulasztását.

A képviselő továbbá elmondta, hogy az érintetteknek 60 nap áll rendelkezésükre, hogy kérvényezzék ezen összegek beszámolását, esetenként figyelembevételét, illetve azon szülők is jogosultak az újraszámításra, akik a munkahelyükre való visszatérést ösztönző, jelenleg havi 625 lejes támogatásban részesülnek, és szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt vagy van. Csép Éva Andrea üdvözölte a kormány intézkedését, továbbá elmondta, hogy az RMDSZ egy törvénymódosító tervezetet dolgozott ki annak érdekében, hogy a parlamentben feloldja a kormány által generált problémát, de a sürgősségi kormányrendelet azonnal hatályba lépett, így feloldódott az áldatlan állapot.

Bende Sándor: követendő példát mutat Észtország az online közigazgatási ügyintézés terén

Közös találkozóra került sor az észtországi és a romániai parlament törvényhozói között a hét elején Bukarestben. A találkozón elhangozott: Észtország Európában és a világon egyedülálló, online közigazgatási platformot dolgozott ki és működtet, amely segítségével az állampolgárok sorban állás és utazgatás nélkül egyszerűbben bonyolíthatják az ügyintézést.  

A digitális közigazgatási rendszer csökkenti a bürokráciát, jelentős szerepet játszik a korrupció megelőzésében, és nem utolsó sorban egyszerűsíti az ügyintézést az állampolgárok számára. Észtország követendő példát mutat az online közigazgatás terén, és ezt a példát Románia is követhetné” – nyilatkozta Bende Sándor RMDSZ-es képviselő a több napos találkozó hivatalos megnyitóján. A Hargita megyei politikus hozzátette: fontosak az ehhez hasonló, országok parlamenti törvényhozói közötti találkozók, hiszen kiváló alkalmat szolgálnak a jó gyakorlatok szemléltetésére és a tapasztalatcserére.

Az észt állampolgárok három alkalommal fordulnak személyesen közintézményekhez: házasságkötés, válás vagy földterület és ingatlan eladása esetén. Minden egyebet online el lehet intézni, számoltak be az észt küldöttség tagjai.

A több napos találkozó során központi szerepet kaptak a mezőgazdasági témák is, a csoport a szaktárca miniszterével és a bukaresti parlament mezőgazdasági bizottságával találkozott. „A két ország partnersége fellendítheti a mezőgazdasági termékek kereskedelmét és a turizmust is, továbbá biztonságstratégiai szempontból is fontos az Észtország és Románia közötti viszony, hiszen mindkét ország az Európai Unió határállama” – hangsúlyozta Bende Sándor, az észt küldöttséget fogadó parlamenti csoport vezetője.  

Dunaszerdahelyen találkoztak az Európai Néppárt magyar politikai alakulatainak nőszervezetei

Az Európai Néppárt Kárpát-medencei magyar politikai alakulatainak nőszervezetei találkoztak szeptember közepén Dunaszerdahelyen a nőszervezetek II. fórumán. Az esemény a Magyar Közösség Pártja mellett működő Femine Fortis nőszervezet közreműködésével jött létre, a 2017-ben Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke által Nagyváradon megtartott fórum mintájára, amelyen a FIDESZ nőtagozata, a KDNP nőképviselete, az MKP nőmozgalma, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint a Vajdasági Magyarok Szövetségének Nőszervezete és az RMDSZ Nőszervezete együttműködési megállapodást kötött a Kárpát-medencei magyar közösség jelenének és jövőjének közös építése, erősítése céljából.

A két napos fórumon családpolitikáról, a kisebbségpolitika helyzetéről, a nők szerepéről a döntéshozatalban, az anyanyelvi oktatás lehetőségeiről és korlátairól szóló előadások hangzottak el, majd ezt követően széleskörű tapasztalatcserére került sor. Az RMDSZ Nőszervezetét Biró Rozália elnök, Csép Andrea alelnök és Székely Hajnal nagyváradi nőszervezeti helyi elnök képviselte.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke a nőszervezetek együttműködésének fontosságáról beszélt, továbbá hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében élő nőszervezetek összefogása nemcsak a lehetőségeket szélesíti, hanem ezáltal feltérképezhetik a legjobb gyakorlatokat a helyi közösségek eredményes képviselete érdekében.

Csép Éva Andrea az RMDSZ Nőszervezete által elindított NEEEM-kampány eredményeit ismertette, továbbá rámutatott azokra a jogszabály-módosításokra, amelyek a nők és a családon belüli erőszak felszámolását célozzák Romániában.