Pedagógusok figyelmébe!

Érdemes már most beírni a naptárba annak a tanfolyamnak az időpontját a pedagógusoknak, amely az olvasási és szövegértési problémákkal küzdő gyermekek egyéni fejlesztésére vonatkozik.

A program ismertetője

A projekt célja: Erdélyben minimum 200 olvasásban elakadt tanuló rendbetétele az Alkalmazott Oktatástan hivatalos tanfolyami anyagait elsajátított pedagógusok által. Szeretnénk minél több pedagógust elérni, főleg az 1-4 osztályban tevékenykedőket.

A jelentkező pedagógusoknak az alábbi képzéseken kell részt venniük:

1. Korszerű korrepetitori eszközök tanfolyam
A tanfolyam során a résztvevő olyan speciális készségeket sajátít el, amelyek segítségével növelni tudja a tanulója megértését és javíthatja a tanult anyag alkalmazási képességét. Megismerteti a tanulás három akadályát és a kezelés módszereit. Speciális technikákat mutat be arra, hogyan segítsünk hatékonyan magántanítványainknak a tanulásban, illetve a házi feladatok elvégzésében. A „Hogyan tanuld meg?” tanfolyamra épül. A tanfolyam hossza 2 nap.

2. Kommunikációs képességek tanfolyam
A tanfolyam során a résztvevő elsajátítja, hogyan juttassa át a gondolatait egy másik személynek, hogyan érje el, hogy megválaszolják a kérdéseit, hogyan őrizze meg a hidegvérét, amikor bosszantják, vagy hogyan szerezzen együttműködést a másik személytől. A tanfolyam hossza 2 nap.

3. Hogyan hozzuk rendbe a súlyos olvasási problémás tanulókat c. szeminárium
A szeminárium során a résztvevők hatékony eszközöket sajátíthatnak el az olvasási problémákkal küszködő tanulók rendbetételére. A szeminárium hossza 4 óra.

A képzésünk 4 napos (reggel 9-től délután 18-ig) kemény gyakorlatokkal, kevesebb emélettel. Képzésünkön maga a módszer alkalmazását tanítjuk meg, elméleti információkat adunk át, így a képzést végző pedagógusok már eleve úgy mennek haza, hogy tudják mit, hogyan kezdjenek a gyerekkel, akinek gondja van.

Fontos, hogy a képzésről nem lehet hiányozni, ugyanis, nem tudja bepótolni, mert a képzés lépcsőzetesen van felépítve.

Amit mi biztosítunk:

A két tanfolyam és a szeminárium ingyenes leszolgáltatását az Alkalmazott Oktatástan képzett oktatója által.
Szükség esetén és igény szerint folyamatos szakmai támogatást
A képzéshez szükséges minden anyag
A projekt teljes ideje alatt segítség a gyerekekkel való jó haladás érdekében
Oklevél minden képzés elvégzése után.

Amit a pedagógustól kérünk:

  • Az utazás, az élelmezés és az esetleges szállás költségeinek térítése.
  • A képzések elvégzése után 4 olvasási problémákkal küszködő tanuló rendbetétele egy tanév leforgása alatt.
  • A tanulókkal való foglalkozás programját a pedagógus saját maga ossza be belátása szerint
  • A tanulókkal egyénileg vagy párban dolgozhat a pedagógus
  • A rendbehozatali program teljes körű dokumentálása minden tanulónál (minimális papírmunka)

Amit a projektről tudni kell:

A képzés ez évben ingyenes (másképpen az ára 1100 lej/ fő), remélhetőleg jövőben is de ezt nem tudom ígérni. Amennyiben a pedagógus a feltételeket nem tudja teljesíteni (azaz a 4 gyereket végigvinni a programon egy tanév leforgása alatt), meghatározatlan okok miatt le kell mondania a bevállalt munkáról, vagy nem szándékozik a dokumentációt és a kérelmeket benyújtani a képzőnek a megbeszélt határidőig, akkor vissza kell fizetni-e a képzése árát. (Itt megjegyzem, ilyen még nem volt, hiszen azért van egy tanévnyi idő megadva a projekt megvalósítására, hogy ez ne következzen be. Nem az a szándékunk, hogy legomboljuk a pedagógusokról a pénzt, hanem hogy segítsünk.)

Azokon a tanfelügyelőkön kívül, kik engem megkerestek, nem volt kapcsolatunk semmiféle minisztériummal, vagy oktatási intézménnyel, ezért a képzésre nem tudok creditpontos igazolást adni. Csupán olyan igazolást, ami megemlíti, hogy óraszámban mennyi időt vettetek részt a képzésen. Most azon dolgozunk, hogy megkapjuk a jogot a kreditpontos rendszerre, ezt sajnos nem tudom, mikor fogjuk lezárni.
A projekt időpontja: 2019. április 24., 25., 29., 30.

Jelentkezési határidő: 2019. január 31.
Fontos, hogy a képzésen páros létszámmal vegyenek részt, mert csoportos gyakorlatok lesznek a képzés alatt.

A képzést abban az esetben tartjuk meg, ha min. 12–16 személy jelentkezett. Maximális létszám 30 fő. Az helyszín és időpont megváltoztatásának jogát fenntartjuk!

Projekt felelős: Vincze Csilla. Telefon: 0740419888. E-mail: vinczecsilla28@gmail.com

1