Turos Lóránd interpellációban sürgette a kormányfőt, hogy állandósítsák a Nagypeleske-Zajta határátkelőt

Turos Lóránd, a Szatmár megyei RMDSZ szenátora szeptember 11-én interpellációt címzett Viorica Dăncilă kormányfőnek, amelyben a Nagypeleske–Zajta határátkelő állandósítását kérte. Az aktuális kormány beiktatását megelőző tárgyalásokon, a jelenlegi kormányfő ígéretet tett, hogy lépéseket tesz a fent említett Nagypeleske–Zajta ideiglenes határátkelő állandósítására.

„A Szatmár megyei határátkelőkön Magyarország irányába történő átkelés valóságos pokol volt mindazoknak, akik itt szerettek volna átjutni a Schengeni övezetbe. A legnagyobb probléma a Pete–Csengersima átkelőn volt érezhető, ahol annak ellenére, hogy minden soron működött az ellenőrzés, mégis órákat kellett várjanak azok, akik át szerettek volna jutni Magyarországra. A kialakult forgalom, az alkalmi átutazók mellett a rendszeresen ingázók mindennapjait is megnehezítette és nehezíti folyamatosan” – mutatott rá a problémára Turos Lóránd.

„A kígyózó sorok nem csupán az autóban utazóknak okoz kellemetlenséget, hanem Pete és Pusztadaróc települések lakosai számára is, akiknek el kell viselniük a főúton kialakult autósorok általi forgalmat. Ezen állapot felszámolására a legkézenfekvőbb intézkedés az lenne, ha a közeli Nagypeleske–Zajta – jelenleg ideiglenesen működő – határátkelőt állandósítanák. Ez lényegesen tehermentesítené a forgalmat, és megrövidítené az átkelési időt” – tette hozzá az RMDSZ szenátora.

„Az év elején tett ígéretének betartását kérem, hiszen mind az ingázok, mind pedig az áthaladó forgalom szempontjából meghatározó lenne a Nagypeleske–Zajta határátkelő állandósítása” – tette hozzá interpellációjában Turos Lóránd szenátor.

3