Vannak bizonyos provokációk

Románia számos orosz provokációval szembesül, de fel van erre készülve – nyilatkozta Mihai Fifor védelmi miniszter annak kapcsán, hogy brit Typhoon gépeknek kellett felszállniuk a Kogălniceanu bázisról, hogy elfogjanak egy orosz harci repülőt, amelyet a Fekete-tenger fölött mértek be.

„Románia a NATO tagjaként számos orosz provokációval szembesül. Az oroszok tesztelik a NATO felkészültségét. (…) Románia a Fekete-tenger térségének egyik legfontosabb biztonsági szereplője. Számos esetben látunk el légi rendőrségi feladatokat, különösen ha idegen hajók vannak a Fekete-tengeren. Ezek felderítő és elrettentő akciók, egy olyan játék, amely mindaddig, amíg bizonyos paramétereken belül marad, rendben van. Románia készen áll, hogy szembenézzen minden vízi, légi vagy más jellegű kihívással” – nyilatkozta Fifor az Antena 3 televízióban.

A miniszter hozzátette: a Krím-félsziget elcsatolása óta az orosz akciók gyakoribbá váltak.

„Fontos, hogy Románia, szövetségeseivel együtt tudatosítsa, hogy a Fekete-tenger nem egy orosz tó, hanem egy nyílt víz, amelyen biztonságosan lehet hajózni. (…) Ezekkel a provokációkkal az oroszok azt szeretnék bizonyítani, hogy a Fekete-tenger vidéke egy általuk ellenőrzött térség” – mondta Fifor, és hozzátette: 2019-től Románia F16-os gépeivel vehet részt a légi rendőrség misszióiban.

Múlt héten brit Typhoon gépek szálltak fel a Kogălniceanu bázisról, hogy elfogjanak egy orosz Su-24 harci repülőt, amelyet a Fekete-tenger fölött, a NATO légtér közelében mértek be – tájékoztatott a Brit Királyi Légierő (RAF) által a Reuters hírügynökségnek küldött közlemény.

AGERPRES